ОДРЖЛИВА ЕНЕРГИЈА ЗА ЦЕЛАТА ЗЕМЈА

На 1 март 2023 година, Илон Маск (Тесла) го претстави новиот Master plan 3- стратегија за постигнување одржлива глобална енергетска економија преку електрификација за крајните корисници и одржливо производство и складирање на електричната енергија

ЗАНИМЛИВОСТИ

10/26/20231 мин читање

Нашата енергетска економија денес е валкана и расипничка. 80% од глобалната енергија доаѓа од фосилни горива и само една третина од глобалната енергија испорачува корисна работа или топлина. Но, одржливата енергетска економија е на дофат, и тука доаѓа главниот план на Тесла, во обновување на постоечката мрежа со обновливи извори на енергија, префрлување на енергетски ефикасни електрични возила и префрлување на топлински пумпи во домовите, бизнисите и индустриите.

Гледајќи назад…

Пред да влеземе во третиот главен план, да одвоиме малку да ги разгледаме првите две повторувања на Мастер план на Тесла.

Првата во 2006 година се состоеше од следните четири точки:

> Направете спортски автомобил

> Искористете ги тие пари за да изградите прифатлив автомобил

> Искористете ги тие пари за да изградите уште попристапен автомобил

> Додека го правите горенаведеното, обезбедете и опции за производство на електрична енергија со нулта емисија.

Според многу експерти, првиот Мастер план беше успешна приказна , која позитивно влијаеше на автомобилската индустрија. Главниот план за 2016 година, или „Part Deux“, е местото каде што работите стануваат малку покомплицирани:

> Создадете прекрасни соларни покриви со беспрекорно интегрирано складирање на батерии

> Проширете ја производната линија на електрични возила за да ги опфатиме сите главни сегменти

> Развијте способност за самоуправување што е 10 пати побезбедно од рачно преку масовно учење на флота

> Овозможете го вашиот автомобил да заработува пари за вас кога не го користите

Пресудата? Првата цел е постигната. Тесла продава соларни покриви кои се интегрирани со складирање на батерии. Додека втората точка сè уште е во тек кога станува збор за производството, таа сè уште има значително подобрување. Тесла моментално продава: Седан (Model S, Model 3), SUV (Model X), Compact SUV (Model Y), Truck (Semi) и објави: Pick-up Truck (Cybertruck – производство во 2023 година), Van (TBD est. 2025), Hatch (TBD est. 2025). Што се однесува до третата цел, се покажа дека самоуправувањето е побезбедно од возењето со луѓе. Возилата на Tesla со вклучен автоматски пилот имаат 0,25 несреќи на милион поминати милји наспроти 1,8 несреќи на милион милји за вкупната флота на возила во САД, која не е сосема 10x, но блиску. Конечно, концептот за робот-такси сè уште не е постигнат.

Накратко, како што е често со Илон Маск, тој е во право за неговите предвидувања, но не и за временската рамка. Со овие кратки проценки, преминуваме на третата и актуелна рата од планот на Илон Маск за Tesla.

Илон Маск откри дека Тесла наскоро би можел да помогне да се обезбеди „одржлива енергија за цела Земја“, користејќи зелени технологии како топлински пумпи . Говорејќи за време на настанот за Денот на инвеститорите во Гигафабриката Тесла во Тексас, САД, извршниот директор на милијардерот го откри својот „Главен план 3“, истакнувајќи ги неговите планови за „целосно одржлива земја“. Како дел од неговиот план, Тесла ќе ги предводи глобалните напори за ставање крај на употребата на фосилни горива како нафта и природен гас , што ќе доведе до транзиција кон „целосно одржлива Земја“.

Ова доаѓа додека светот се бори со невидена енергетска криза од фосилни горива, големопродажната цена на гасот се искачи на невидени нивоа, оставајќи милијарди ширум светот да се борат да платат за гас и електрична енергија.

На настанот, г-дин Маск истакна различни решенија за енергетската и климатската криза, бидејќи неговиот Мастер план вклучува забрзување на обновливите извори на енергија, повеќе електрични возила и инсталирање топлински пумпи во домовите и зградите.

Извршниот директор на Tesla, исто така, зборуваше за користење на високотемпературна испорака на топлина и зелен водород за индустриски апликации, заедно со авиони и чамци напојувани од водород и електрична енергија, во обид да се создаде „одржлива енергетска цивилизација“.

Тесла проценува дека на глобално ниво ќе бидат потребни околу 10 трилиони долари инвестиции за да се оствари овој сон, а г-дин Маск додаде дека тоа „не е голема бројка во однос на глобалната економија“.

Отпакување на главниот план 3

На почетокот на презентацијата, Маск зборуваше широко и амбициозно: „Постои јасен пат до Земјата со одржлива енергија. Не бара уништување на природните живеалишта. Не бара од нас да бидеме строги и да престанеме да користиме струја и да бидеме на студ или било што. Всушност, вие би можеле да поддржите цивилизација многу поголема од Земјата, многу повеќе од 8 милијарди луѓе кои всушност би можеле да бидат поддржани одржливо на Земјата“. Очигледно, презентацијата беше повеќе за повеличествениот план, а не само за откривање на нов производ.

За таа цел, Главниот план 3 за „Елиминирање на фосилните горива“ го вклучува следново (% е намалувањето на употребата на фосилни горива):

> 35% Обновливо напојување на постојната мрежа

> 21% Префрлете се на електрични возила

> 22% Префрлете се на топлински пумпи

> 17% Испорака на топлина со висока температура и водород Electrify

> 5% одржливо гориво за авиони и чамци

Една клучна разлика што може да се забележи е дека додека првите два мастер планови што ги разгледавме погоре се фокусираа на специфични продукции на Tesla како што се возила, соларен покрив, батерија и технологија за самоуправување, Master Plan 3 се фокусира на поширок план за човештвото да премине кон одржлива земја. Според зборовите на Маск, тоа создава „одржлива енергетска цивилизација“ за која тој предвидува дека ќе бидат потребни 10 трилиони долари инвестиции за да се реализира.

Иако говорот за топлинските пумпи ветуваше, тоа не беше прв: топлинските пумпи веќе се инсталирани во теренецот Model Y на Tesla и колку што ветува технологијата и за автомобилите и за домовите, треба да се надминат неколку технички и монтажни пречки: Минатата година , компанијата беше принудена да издаде отповикување за да го поправи лошото одмрзнување на шофершајбната и греењето на кабината, вообичаена грешка на топлинските пумпи. Пумпите треба да бидат со правилна големина и да се инсталираат од високо квалификувани инженери.

И како само ќе се трансформираме во општество со обновливи извори на енергија? Со проширување на капацитетот за складирање енергија во светот. Рударство на никел. Изградба на ветерна и соларна инфраструктура која ќе зазема помалку од 0,2% од површината на Земјата, според Маск. Поважно, тој ја истакна неефикасноста на фосилните горива наспроти аргументот за одржлива енергија кога се гледа „Ефикасноста на крајот на употребата“ на двете. За одржлива енергетска економија би биле потребни само 50% од енергијата во споредба со сегашната состојба, со оглед на количините на енергија изгубени за време на производството и транспортот на фосилни горива.