МЕПСО ги демантираше гласините за продажба на грчката компанија АДПТ

Вестите дека може да го продаде сопствениот удел на својот грчки колега, АПТО, се невистинити - тврди МЕПСО . Без оглед на тоа, и АПТО и другите главни играчи во енергетскиот сектор во Грција, вклучително и националното претпријатие за електростопанство ППЦ, започнаа балкански напад во аквизиции и други деловни потфати.

МЕПСО А.Д.

BALKAN GREEN ENERGY

10/30/20231 мин читање

Токму кога, на почетокот на овој месец, грчкиот електропреносен систем оператор се подготвуваше да објави дека ја презема водечката улога во водење на проектот за меѓусебно поврзување на својата мрежа со Кипар и Израел, се појавија информации дека тој исто така започнува со проширување во Западен Балкан. Како што јави редакцијата на Енерџипрес од Грција, повикувајќи се на свои неименувани извори од Македонија, АПТО (исто така познат како Admie во Грција) работеше на преземање на својот колега во таа соседна земја.

МЕПСО, задолжен за управување со преносната мрежа на Македонија, штотуку го демантираше тоа тврдење. Тој реагираше откако тоа стана внатрешно политичко прашање. Имено, најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ ја обвини владата на премиерот Димитар Ковачевски дека со наведените преговори за ваква трансакција ја загрозува енергетската независност на државата.

Меѓу другото, оваа политичка организација истакна дека кинеската држава Грид Корп. има 24 отсто сопственост во АПТО.

АДПТ има потреба од владина поддршка за прекугранични инвестиции

Во написот во кој отворено се споменува ова прашање, се наведува дека грчкиот преносен систем оператор (ТСО) предложил купување на дел од компанијата МЕПСО и дека тоа било поддржано од Владата на Македонија, како и од САД. Таквиот договор ќе послужи како основа за АПТО да се прошири во регионот, се вели во извештајот.

Споменатата медиумска куќа дополнително толкува дека грчката компанија на тој начин може директно да инвестира во линии за меѓусебно поврзување на Македонија со нејзините соседи. Инаку, двете компании соработуваат на подобрување на далноводот Мелити-Битола.

Македонија е упориште на грчките компании за пенетрација во внатрешноста на Балканот

АПТО презеде 25 проценти и ја презеде одговорноста за проектот EuroAsia Interconnector на крајот на јуни, кога беше во застој и задоцни за добивање одобрени грантови од Европската Унија.

Други големи енергетски компании на домашниот пазар, исто така, гледаат надвор од аспект на проширување на бизнисот, а особено се заинтересирани за Југоисточна Европа. Public Power Corp, накратко PPC, која е контролирана од владата преку малцински сопственички удел, штотуку го заврши преземањето на сите активности на Енел во Романија. Конкретно, треба да се спомене дека оваа електроенергетска компанија го предводи конзорциумот што беше избран да ја изгради Чебрен, првата реверзибилна хидроцентрала во Македонија.

HELLENiQ Energy, порано Хеленик Петролеум, неодамна воспостави основа во Романија и влезе на пазарот на обновливи извори на енергија во Кипар.

АПТО има задача да ја направи Грција глобално важен центар за пренос на електрична енергија, со пипала кои ќе се протегаат од Саудиска Арабија до Полска. Во меѓувреме мора да создаде или да ги зајакне меѓусебните врски со целото соседство, но и со сопствените изолирани острови.