Македонија лансира платформа за праведна енергетска транзиција од три милијарди евра

Македонија подготвува инвестициски план за запирање на употребата на јаглен најдоцна до 2030 година, зајакнување на електроенергетската мрежа, нови капацитети и правична транзиција на нејзините два региони на јаглен. На конференцијата COP28 беше потпишана заедничка декларација со меѓународните финансиски институции и развојните банки за платформа за инвестиции од вкупно три милијарди евра, најмногу од приватниот сектор.

РЕК БИТОЛАФОТОВОЛТАИЦИАД ЕСМ

Игор Тодоровиќ balkangreenenergynews.com

12/7/20231 мин читање

Министерот за економија Крешник Бектеши ја претстави Инвестициската платформа за праведна енергетска транзиција на Македонија во Дубаи, на маргините на Конференцијата на Обединетите нации за климатски промени - COP28. Целта е оваа земја да престане да користи јаглен најдоцна до 2030 година и да ги поврзе електраните на обновливи извори со вкупен капацитет од 1,7 гигавати, рече тој.

Понатаму, се предвидуваат инвестиции во зајакнувањето на електричната мрежа и складирањето на енергија , како и правични транзициски мерки за поддршка на локалните заедници чии приходи и работни места се загрозени од декарбонизацијата.

Во подготовката на платформата учествуваше Европската банка за обнова и развој. Таа е еден од потписниците на заедничката декларација со Владата на Македонија, Европската комисија, Климатските инвестициски фондови, Светската банка, Меѓународната финансиска корпорација, Европската инвестициска банка, Германската банка за развој KfW, Банката за развој на Советот на Европа и италијанската развојна финансиска институција Cassa Depositi e Stop.

Документот е наменет како основа за инвестиции, развој на правната рамка и техничка помош во соработката на властите на оваа балканска земја со меѓународните финансиски институции и приватниот сектор, како и донаторите.

Владата ќе ги отстрани пречките за инвестиции

Инвестициите неопходни за постигнување на климатските цели до 2030 година се проценуваат на вкупно три милијарди евра и треба да бидат мобилизирани од приватни и мултилатерални развојни банки, дополнети со буџетски средства, објасни Бектеши. Тој откри дека донаторите и филантропските организации изразиле подготвеност да ја поддржат енергијата и мерките за правична транзиција, проектите за складирање енергија и подобрувањето на електричната мрежа и развојот на вештините и административните капацитети со 285 милиони евра грантови и поволни заеми.

Министерот додаде дека се очекува да се привлечат две милијарди евра од приватниот сектор преку отстранување на инвестициските пречки, пред се во зелената енергија.

Climate Investment Funds подготвува грантови и поволни заеми од 85 милиони долари за северномакедонските јагленови региони

Особено важна компонента ќе бидат аукциите за електрична енергија од обновливи извори, истакна ЕБОР. Доверителот додаде дека Climate Investment Funds, со седиште во Вашингтон, Соединетите Американски Држави, го разгледува предлогот да одобри вкупно 85 милиони долари грантови и поволни заеми за регионите со јаглен во февруари, откако Македонија ќе поднесе инвестициски план.

Инаку, Бектеши рече дека владата го подготвува тој план во соработка со ЕБОР, Светска банка и Меѓународната финансиска корпорација. Македонија има поставено цел да ги намали годишните емисии на стакленички гасови за 82 отсто од нивото од 1990 година пред крајот на деценијата, додаде тој. Друга амбиција е учеството на обновливите извори во финалната бруто потрошувачка на електрична енергија најдоцна до 2040 година да достигне 38 отсто, наспроти 23 отсто во 2020 година, потсети министерот.

Македонија има два комплекса на рудници за јаглен и термоелектрани - РЕК Битола и РЕК Осломеј. Двата се под раководство на државната компанија Електрани на Македонија (ЕСМ).

https://balkangreenenergynews.com/rs/severna-makedonija-pokrece-platformu-za-pravednu-energetsku-tranziciju-od-tri-milijarde-evra/