АДПТ гледа северномакедонски оператор, балканска порта

10/5/20231 мин читање

АПТО веќе достави понуда за удел во МЕПСО, или преку стратешки договор или со зголемување на акционерскиот капитал, информираат северномакедонски извори.

Извршителите на АПТО веќе подолго време се ангажирани во разговори со претставници на северномакедонската влада, МЕПСО и регулаторниот орган на земјата за покривање на енергијата за удел во операторот, додаваат изворите.

Покрај зајакнувањето на позицијата на АПТО, таквиот потег – кој ќе го надополни договорот за преземање на грчкото претпријатие за електрична енергија ППЦ за романската филијала на италијанската групација ЕНЕЛ, ЕНЕЛ Романија – ветува и зајакнување на геополитичката улога на Грција во балканскиот регион.

МЕПСО, исто така, ќе има корист од договорот со АПТО, бидејќи северномакедонскиот оператор би можел максимално да го искористи посилниот кредитен рејтинг на грчкиот оператор и да добие пристап до фондовите на ЕУ за надградба на мрежата.

Грчкиот електроенергетски оператор АПТО гледа на балканскиот пазар да ја зајакне својата позиција и, во овој контекст, настојува да стекне удел во МЕПСО, операторот во Северна Македонија.

Доколку дојде до договор, перспектива што бара активно вклучување на грчката влада, тогаш соседната земја би можела да послужи како порта за влез на АПТО во поширокиот регион на Западен Балкан, за да преземе проекти за надградба на мрежата и интерконекција, кои дефинитивно се потребни.