Грција и Македонија ја донесоа конечната одлука за поврзување со гасовод

Грција и Македонија ја донесоа конечната инвестициска одлука за изградба на гасовод долг 123 километри меѓу двете земји. Нивната прва врска за транспорт на природен гас ќе биде и алтернатива на Македонија за моментално единствената рута за снабдување преку Бугарија.

ГАСОВОД

Balkan Green Energy News

11/1/20231 мин читање

Изградбата на гасоводот меѓу Грција и Македонија е дел од активностите на земјите од Југоисточна Европа за зајакнување на нивната енергетска безбедност преку поврзување со нивните соседи, која е доста загрозена поради енергетската криза и руско-украинската војна.

Грчкиот преносен гасен систем оператор ДЕСФА и северномакедонската компанија за транспорт на природен гас Номагас донесоа конечна одлука за инвестирање, објави извршната директорка на ДЕСФА Марија Рита Гали на 27-та годишна тркалезна маса на Економист.

Гасниот интерконектор Грција - Македонија, како што додаде таа, сега влезе во фаза на изградба.

Гасоводот ќе обезбеди нова рута за снабдување со природен гас за Македонија и дополнително ќе ја зајакне улогата на Грција како енергетска порта за Југоисточна Европа, нагласи таа.

Интерконекторот се очекува да биде завршен до крајот на 2024 година.

Интерконекторот, нагласи таа, се очекува да биде завршен до крајот на 2024 година. Гасоводот, исто така, ќе биде подготвен целосно да се префрли на транспорт на водород, што ќе ја поддржи транзицијата кон поодржлив регионален енергетски систем со ниска содржина на јаглерод, рече Гали. .

Инаку, пред неколку недели ДЕСФА и Номагас потпишаа договор за надзор на изградба на дел од гасниот интерконектор на територијата на Македонија.

ДЕСФА ќе биде задолжен за надзор на работите на 68-километарскиот сегмент во Македонија. Грчката компанија, како што беше најавено, работата ја добила на тендер.

Почетниот капацитет на гасоводот ќе биде 1,5 милијарди кубни метри годишно

Европската инвестициска банка (ЕИБ) ги обезбеди парите за финансирање на надзорот на работите преку обезбедување на грант од 2,47 милиони евра преку Инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF).

Интерконекторот ќе ги поврзува Неа Месимврија и Неготино преку граничниот премин Евзони/Гевѓелија. Почетниот капацитет ќе биде 1,5 милијарди кубни метри годишно, со можност за проширување до три милијарди кубни метри.

ДЕСФА, исто така, соопшти дека се направени студии за да се обезбедат услови за гасоводот за транспорт на зелен водород.