Цените на струјата се предвидува да пораснат за 15-20% во ноември

Blog post description.

ЦЕНА НА ЕЛЕКТРИЧНАТА ЕНЕРГИЈА

https://energypress.eu/adverse-conditions-seen-raising-power-prices-15-20-in-november/

10/31/20231 мин читање

Неодамнешниот пораст на холандскиот TTF индекс, европски репер за гас, како резултат на кризата на Блискиот Исток и пукањето на подморскиот гасовод меѓу Финска и Естонија со приклучок на Балтикот, што предизвика сомневања за руска вмешаност, ќе резултира со значително повисоки ноемвриски договори за испорака на гас, што, пак може да ги зголеми домашните големопродажни цени на електричната енергија.

Цените на струјата на големо се зголемуваат меѓу 15 и 20 отсто следниот месец, па се очекува добавувачите овој пораст да го префрлат на потрошувачите.

Извор: https://energypress.eu/adverse-conditions-seen-raising-power-prices-15-20-in-november/